Téli vitaminpótlás friss zöldségek és gyümölcsök nélkül
Télen szembesülhetünk azzal a kihívással, hogy a hideg hónapok alatt nehezebben jutunk el a zöldségesig, vagy kevésbé jó minőségű gyümölcsöket tudunk csak beszerezni az nyári, vagy őszi friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest. Online rendelve gyakran a webáruházak polcait sem tarkítják a zamatos gyümölcsök és ropogós zöldségek, de még így sem kell lemondanunk az egészséges táplálkozásról. Számos más élelmiszer is rendelkezik azokkal a fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyekre szervezetünknek ebben az időben szüksége van. Ismerjük meg ezeket a táplálékokat, hogy egészségünket támogathassuk a téli hónapokban is!
Magvakkal a teljes egészségért!
-Tökmag: kiváló cinkforrás, ami egy esszenciális ásványi anyag a szervezetünk számára. A cink támogatja az immunrendszert és hozzájárul a bőr egészségéhez, mindemellett magas zsírtartalommal rendelkezik (49%-a).
-Chia mag: omega-3 zsírsavban rendkívül gazdag, és nagyszerű kalciumforrás is (a kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez), emellett magas magnézium és vas tartalommal rendelkezik.
-Lenmag: Magas rosttartalma segíthet fenntartani az emésztőrendszer egészségét. Ezenkívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely jótékony hatással van az agyra és a szív egészségére, de a lenmag esetében sem mehetünk el kalcium és magnéziumtartalma mellett.
Konzervek, avagy a megmentő zöldségek és gyümölcsök
-Tonhalkonzerv: kiváló fehérjeforrás, emellett omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban gazdag. A D-vitamin kulcsszerepet játszik a csontok erősítésében. A D-vitamint alapvetően a bőrünkön keresztül a napból nyerjük, amiből igencsak kevés szokott ránk sütni a téli időszak folyamán.
-Babkonzervek: a hüvelyesek remek rost és fehérjeforrások, és tartalmazzák a B-vitaminokat is, amelyek szükségesek a szervezet normális energiaellátásához.
-Paradicsomkonzerv: magas likopintartalma miatt erős antioxidáns, így csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, mindemellett a bőrben pedig véd az erős UV-sugaraktól, persze ez télen többnyire csak síelőket érinti. A C-vitaminban is gazdag, ami erősíti az immunrendszert.
Aszalt gyümölcsök, az édes, mégis egészséges nassolnivalók
-Aszalt sárgabarack: hihetetlenül jó (100g = NRV 120%) A-vitaminforrás, ami létfontosságú a látás és a bőr egészségéhez. De kálium, réz és E-vitamin terén is rendkívül jó a tartalma.
-Aszalt szilva: Rendkívül magas a K-vitamin tartalma, ami nélkülözhetetlen a véralvadásban és a csontok egészségében, de a K-vitamin és a C-vitamin tartalma sem elenyésző.
-Aszalt áfonya: telis-tele antioxidánssal, amelyek megvédik a sejteket a káros szabad gyökök ellen.
Savanyúságok, az immunrendszer téli barátai
-Kovászos uborka: mivel egy erjesztett csodáról van szó, így ez forrása a probiotikumoknak, amelyek támogatják a bélflóra egészségét és ezzel kölcsönösen erősítik az immunrendszert. De persze mindez igaz a legtöbb savanyított termékre.
Hüvelyesek, a valódi téli tápanyagbombák
-Lencse: magas fehérjetartalommal bír, vasban rendkívül gazdag, és kiváló forrása a B-vitaminoknak.
-Csicseriborsó: egy másik kiváló fehérjeforrás, ami mellett magas a folsav- és mangántartalma.
Tejtermékek, a természetes kalcium forrás netovábbja
-Joghurt: kitűnő kalciumforrás, és tartalmaz probiotikumokat is, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. Ez különösen fontos lehet, ha a bélflórát helyre kell hoznunk egy betegség, antibiotikus kezelés után.
-Sajt: gazdag kalciumban és D-vitaminban, amelyek fontosak a csontok egészsége szempontjából.
Az étrendünk sokféle élelmiszert tartalmazhat télen is, amelyek kiváló forrásai az esszenciális tápanyagoknak. Fontos azonban, hogy változatosan étkezzünk, és figyeljünk az egyensúlyra. Ha a friss zöldségek és gyümölcsök hiányoznak, ezekkel a táplálékokkal is biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a hideg hónapokban.